Dinamo SLATINA 1973-1979

Dinamo Slatina

Florin Brutaru

 

Iulie 1974 – Bucuria plecarii la mare

Fotbalul din Slatina promovează pentru a doua oară într-un esalon superior, profitând de un concurs de împrejurări favorabil – modificarea esalonului al doilea, după ce si accederea în Divizia C s-a făcut prin aducerea Gloriei Bârlad la Slatina. Chiar dacă nu a castigat nicio competitie, cei apropiati de fenomen spun ca Oltul Slatina reusise să-si formeze, într-un timp relativ scurt, o echipă puternică si să lanseze în fotbal doi tineri care mai târziu vor deveni reprezentativi pentru fotbalul din Olt: Lucian Martinescu si Ion Ciocioană. Iată formatia care a reusit să joace împreună aproximativ două sezoane în Divizia C: Spinghel (Stana) – Mănică (Bold), Onofrei, Rizea, Puiu Martinescu – Stanciu, Chitu – Purcăroiu, Rădulescu, Iancu (Bidi), Predut.

Federatia Română de Fotbal validează proiectul Dinamo Slatina 

În vara anului 1973, va începe cea mai frumoasa perioadă a fotbalului slătinean, cu performante neegalate nici după aproape 40 de ani. Federatia Română de Fotbal validează proiectul Dinamo Slatina si, în Ziarul Oltul din 22 iulie 1973, apar primele informatii în acest sens: „În sedinta Biroului Executiv al CNEFS, din 23 iunie a.c., s-a stabilit printre alte măsuri, si aceea privind îmbunătătirea sistemului competitional intern la fotbal.

Ca urmare a aplicării acestei măsuri (alcătuirea a trei serii de Divizia B a câte 18 echipe fiecare pentru campionatul 1973-1974), formatia slătineană „Oltul”, clasată pe locul II în campionatul Diviziei C – seria a VI-a, a promovat în esalonul secund de fotbal al tării sub denumirea de «Dinamo Slatina»”. Toata lumea discută despre colaborarea clubului bucurestean Dinamo cu fotbalul slătinean. Publicul este nerăbdător sa vadă în ce constă această colaborare, ce jucători va trimite clubul Dinamo la Slatina. Între timp, vecinii de la Râmnicu Vâlcea, câstigă Cupa României, avându-l în poartă pe fostul jucător al echipei Oltul Slatina, Stefan Stana.

Prima sarcină, formarea lotului 

De la Bucuresti, primul om desemnat de clubul Dinamo să demareze pregătirile pentru noul proiect de la Slatina, este antrenorul de la tineretul clubului bucurestean, Constantin Stefan. Fost jucător la Dinamo Bucuresti timp de 10 ani, unde a cucerit cinci titluri de campion si două Cupe ale României, fostul fundas debutează ca antrenor la copii si juniori, în cadrul clubului. Dinamo Slatina este prima echipă de seniori pe care o conduce. Primii sositi la reunirea lotului sunt localnicii de la deja fosta „Oltul”: Bold, Onofrei, Puiu Martinescu, Stanciu, Predescu, Purcăroiu, Predut si Bidi. Primii jucători sositi de la Dinamo sunt: Iosif Gungiu, Toma Zamfir, George Marincel, Marian Bucurescu, juniorul Marius Coporoaie si Marin Rosu. Mai sunt transferati: Stan Ocea si Gheorghe Ionescu (Metalul Mija), Ion Plesa (Autobuzul), C-tin Pană (U. Craiova). Stadionul de lângă Olt, devenit între timp „1 Mai”, îsi dublează capacitatea, în vara lui 1973 ridicându-se si tribuna a II-a.

Echipa slătineană face parte din seria a II-a, alături de echipe puternice cum ar fi fostele divizionare A: Chimia Râmnicu Vâlcea (câstigătoarea Cupei României), Rapid Bucuresti, Progresul Bucuresti, CS Târgoviste s.a.m.d.
Campionatul începe la 12 august 1973, timpul de pregătire este foarte scurt, se testează zeci de jucători. Pentru omogenizarea lotului, se organizează „Cupa de Vară” la care participă: Chimia Găesti, Unirea Drăgăsani, Răsăritul Caracal si clubul organizator Dinamo Slatina.

Iosif Gungiu – pe post de selectioner 

Printre cei mai reprezentativi jucători din scurta istorie a echipei Dinamo Slatina este Iosif Gungiu. Desi au trecut aproape patruzeci de ani de la venirea la Slatina, fostul fundas îsi aminteste cu plăcere perioada petrecută printre olteni: „În 1973, am terminat pe locul al doilea la tineret cu Dinamo Bucuresti. Aveam o echipă de exceptie. La sfârsitul sezonului a venit la club un colonel, Popescu de la Slatina s-a recomandat, si ne-a propus să jucăm la nou-înfiintata Dinamo Slatina. Eu si cu antrenorul nostru de la tineret (Constantin Stefan – n.r.!) am fost printre primii sositi. După noi au urmat: Bucurescu, Marincel, Rosu, Zamfir, Ghită, Eftimescu, Stoenescu. Ne-am înteles minunat cu ceilalti jucători pe care i-am găsit la echipă: Bold, Puiu Martinescu, Onofrei, Stanciu, Bidi, Ciocioană. La Slatina am trăit cele mai frumoase momente din viata mea de sportiv. Aveam o echipă care putea învinge pe oricine. Cei de aici erau multumiti de jocul nostru, atât de multumiti încât ne-au rugat să mai aducem jucători.

Toma Zamfir (golgheterul echipei în editia 1973-1974 – n.r.!) si Gheorghe Stefan de la Progresul au fost convinsi de mine să vină la Slatina. Figuram ca angajati la Utilaj Alimentar cu 3000 de lei pe lună, mai primeam si câte 1000 sau 1500 de lei primă de joc în functie de adversar. Erau bani frumosi la vremea respectivă…”

Debutul în Divizia B 

La trei ani de la primul meci în Divizia C, fotbalul slătinean mai înregistrează o premieră. Pe 12 august 1973, în prezenta unui public numeros si entuziast, conform presei locale, Dinamo Slatina debutează în Divizia B, împotriva echipei Electroputere Craiova. La echipa craioveană jucau: Bâtlan, Vasilescu, Cotosman, Mincioagă s.a.m.d. Debut cu dreptul pentru echipa slătineană. Dinamo câstiga cu 2-1 prin golurile marcate de Toma Zamfir (care devine marcatorul primului gol în Divizia B, pentru fotbalul slătinean) si Bidi. Iată formula de echipă trimisă în teren: Dinamo: Ocea – Bold, Onofrei, Stanciu, Martinescu – Gungiu, Coporoaie (Marincel) – Bucurescu, Zamfir, Bidi, Rosu. Din păcate, urmează un parcurs pe care putini îl anticipau, înfrângeri la scor: 4-1 la Râmnicu Valcea, 3-0 la modesta Santier Naval Oltenita, egaluri cu Tractorul Brasov si Flacăra Moreni s.a.m.d. Cei care se ocupă de echipa sunt îngrijorati si solicită întăriri de la Bucuresti. Dinamo Bucuresti trimite la Slatina pe Vasile Ghită si Mircea Stoenescu. Mai sunt legitimati: Bujor Halmageanu si Gheorghe Soarece (IOB Bals). La 18 octombrie 1973, se întâmplă un eveniment deosebit, atât pentru jucători cât si pentru suporteri. Dinamo Bucuresti sustine un meci amical la Slatina împotriva echipei locale. Este pentru prima dată când iubitorii fotbalului aveau posibilitatea să-i vadă la Slatina pe marii jucători ai vremii: Cornel Dinu, Mircea Lucescu, Radu Nunweiler s.a.m.d.
Iată formatiile aliniate în partida încheiată la egalitate 1-1, prin golurile marcate de Zamfir respectiv A. Moldovan.

Dinamo Slatina: Ocea – Bold, Ghită, Onofrei, Martinescu – Stanciu (Palită), Marincel (Stoenescu) – Bucurescu, Pană, Zamfir, Predut.
Dinamo Bucuresti: Cavai – Fl. Dumitrescu, Dobrău, G. Sandu (Sălceanu), Deleanu – Sătmăreanu II, Dinu – A Moldovan, M. Lucescu, Dudu Georgescu, R. Nunweiler.

Toma Zamfir, prima vedetă a echipei 

Finalul primei părti a campionatului găseste echipa în subsolul clasamentului. Pentru a evita parcursul dezastruos din tur, în primăvara anului 1974, cei care se ocupă de echipă mai fac câteva transferări. Sunt adusi portarii: Eftimescu (Dinamo), Visan (Petrolul) si jucătorii de câmp: Gheorghe Stefan (Progresul), Matei, Asaftei (Metalul Mija). Rezultatele sunt pe măsura asteptărilor de data aceasta. A fost un retur foarte bun făcut de echipă, cu un marcator de exceptie, Toma Zamfir. Iată echipa care a învins la 12 mai 1974, în deplasare, Flacăra Moreni cu 4-1 prin golurile marcate de Zamfir (3) si Asaftei, desi în tur nu reusise decât un egal.
Dinamo Slatina: Visan (Eftimescu) – Stefan, Ghită, Stanciu, Gungiu – Onofrei, Stoenescu – Pană, Zamfir, Asaftei, Rosu (Predut).
Dinamo Slatina încheie campionatul 1973-1974 pe locul al treilea după Chimia Râmnicu Vâlcea, care promovează în Divizia A, si Soimii Sibiu.
Atacantul Zamfir va pleca la Dinamo Bucuresti în editia viitoare, recomandat de cele 17 goluri marcate în singurul sezon la Slatina si va deveni campion national alături de jucători precum Dinu, Lucescu, Dudu Georgescu s.a.m.d. (Va urma…)

După un an de functionare, Dinamo Slatina a lansat în fotbalul mare primul jucător, Toma Zamfir. Adus de Iosif Gungiu de la Popesti-Leordeni, atacantul a reusit un sezon de exceptie în editia 1973-1974, când a marcat 17 goluri. La un an de la sosirea la Slatina, Toma Zamfir juca în Cupa Campionilor Europeni, în atacul echipei Dinamo Bucuresti, împotriva celebrei echipe vest-germane, FC Koln, într-o formulă pe care orice jucător si-ar fi dorit-o: R. Nunweiler, T. Zamfir, M. Lucescu. Din păcate, din cauza unei accidentări care îi produce neplăceri si astăzi, dar si din alte motive, nu s-a împlinit pe măsura valorii sale. A mai jucat la SC Bacău si Autobuzul Bucuresti.Cel mai bun atac: Rosu – Gojgaru – Pană – Piturcă 

Editia 1974-1975 începe la 12 august 1974, Dinamo Slatina debutează contra nou-promovatei C.S.U. Brasov. Clubul bucurestean este multumit de colaborarea cu echipa slătineană si trimite în continuare jucători. Pentru editia actuală, sunt trimisi la Slatina: Ghe. Gojgaru, Vasile Cosma si C-tin Mincu. Mai sunt legitimati: Nicolae Ivan si V. Piturcă (U. Craiova), juniorul Ion Dumitru (Unirea Slobozia), Ion Neculce (Gloria Buzău), Nucu Păun (Dinamo Slatina – tineret). Evolutia echipei în actuala editie a fost oscilantă, de la 3-0 cu Oltul Sfântu Gheorghe, la înfrângerea cu 4-1 la Târgoviste. Asa cum v-am obisnuit, vă oferim câte o formulă de echipă, pentru a vă edifica asupra formatiei aliniată de Dinamo Slatina în perioada respectivă. Iată echipa trimisă pe teren la 6 octombrie 1974, în partida sustinută lângă Turnul Chindiei.

Dinamo Slatina: Eftimescu – Cosma, Ghită, Gungiu, Stefan – Soarece, Dumitru – Rosu (Stanciu), Ivan (Piturcă), Gojgaru, Asaftei.
Echipa reuseste să se claseze pe locul trei la finalul primei părti a campionatului, după Rapid si Metalul, având cel mai bun atac din seria a II-a. Cei mai eficace jucători în tur au fost: Gojgaru si Pană (a nu se confunda cu Titi Pană) cu câte 6 goluri, Ivan cu 5, Rosu si Piturcă cu cate 4 reusite.

În partea a doua a campionatului, antrenorul C-tin Stefan este înlocuit cu secundul Haralambie Eftimie si el fost jucător al echipei Dinamo Bucuresti, iar doi dintre cei mai experimentati jucătorii Gojgaru si Bucurescu sunt trimisi la Chimia Râmnicu Vâlcea. Sosesc la schimb de la Vâlcea: Ghe. Petre, Mihai Petrescu si Horia Popescu. În timp, cele mai importante transferuri în această perioadă se vor dovedi a fi legitimarea lui Sande Cotosman (Electroputere Craiova) si revenirea lui Ion Ciocioană (Minerul Motru). Vor mai pleca Soarece si C. Mincu la Viitorul Scornicesti.
Iată echipa aliniată la 20 martie 1975 la startul returului 1974-1975, împotriva echipei CSU Brasov si încheiat la egalitate 1-1, golul echipei slătinene fiind marcat de C-tin Pană.
Dinamo Slatina: Eftimescu – Ciocioană, Ghită, Ivan, Stefan – Pană, Neculce – H. Popescu, Petrescu, N. Păun (Dumitru), Asaftei. Parcurs sub asteptări al echipei, la sfârsitul editiei, Dinamo Slatina se clasează pe locul 8, cu 34 de puncte.

Apar primele obiecte promotionale 

În vara lui 1975, se pun în vânzare primele obiecte promotionale: insigne cu emblema clubului, vederi cu echipa de fotbal precum si pungi de plastic imprimate cu numele jucătorilor.
De asemenea, clubul sportiv Dinamo Slatina, organizează tombole cu diferite premii, biletele de intrare la meci participă la extragere. În presa locală, apar listele cu câstigători.
Se oferă: Locul I – masini de aragaz în valoare de 1 384 lei/buc, locul II – aparate radio în valoare de 500 lei/buc, locul III – ceasuri dama de mână în valoare de 335 lei/buc, ceasuri bărbati în valoare de 338 lei/buc.
Astfel de actiuni de promovare a echipei, dar si parcursul destul de bun aduce spectatori în tribune. Partidele de pe teren propriu sunt urmărite de un număr foarte mare de spectatori.
De asemenea, se înfiintează si o galerie sustinută de regretatul Djavid Memish. Stadionul „1 Mai” îsi măreste capacitatea, se construieste prima peluză (cea cu tabela). Între timp, Rapid Bucuresti, adversara echipei Dinamo Slatina din seria a II-a, furnizează surpriza si câstigă Cupa României învingând cu 2-1 în finală pe Universitatea Craiova. După finală, la Craiova va începe reconstructia din temelii a echipei, reconstructie de care va beneficia si Dinamo Slatina.

Teodor  Taralunga

Colaborare Bucuresti–Craiova, beneficiar Slatina 

Dinamo Slatina devine atractivă pentru orice jucător, autoritătile locale se străduiesc să asigure cele mai bune conditii, în editia 1975-1976 se va înregistra cea mai mare performantă din scurta istorie a echipei Dinamo Slatina, locul al doilea. Performantă ce va fi repetată, după cum veti afla din prezentarea noastră. Noul antrenor al echipei este fostul portar al echipei Rapid, Gheorghe Dungu. Vor fi legitimati următorii jucători: Florin Oprea, Victor Niculescu, Teodor Taralungă, precum si fostul jucător al Caracalului, Virgil Mincioagă (toti de la U. Craiova ), Petre Manea (CSU Brasov), Aspritoiu (Minerul Oravita), Răutu, Petre Fratilă (Dinamo) si Miutu (Câmpulung). Programul este infernal pentru echipa slătineană, debut cu Steagu Rosu Brasov, deplasare la Progresul, urmează CS Târgoviste s.a.m.d. La 24 august 1975, pe stadionul „1 Mai”, suplimentat cu o ,,potcoavă”, în prezenta unui număr record de 10 000 de spectatori si cu sapte jucători noi în formatie, echipa gazdă învinge pe Steagul Rosu Brasov cu 2-0, prin golurile marcate de fostul international Teodor Tarălungă.

Iată cele doua formatii: Dinamo Slatina: Oprea – Cotosman, Ciocioană, Gungiu, Niculescu – Manea (Răutu) Ivan – Mincioagă, Fratilă II (H. Popescu), Frătilă III, Tarălungă.Steagul Rosu Brasov : Clipa – Hârlab, Naghi, Pescaru, Miclos – Papuc, Bucur, Nită (Mateescu), Stan, Paraschivescu, Iambor. Sezonul de toamna se încheie cu o remiza (1-1) pe teren propriu, tot împotriva unei echipe brasovene, Tractorul.


Cel mai bun atac, cea mai bună apărare 

Sezonul de primăvară continuă aproximativ în aceeasi formulă. Conducerea tehnică este formată din Gheorghe Dungu, ajutat de Gheorghe Cazacu. Noutăti putine în lot: Gheorghe Florea (Dinamo Slatina, juniori) si Lucian Martinescu (Viitorul Scornicesti), revenit. Echipa slătineană are un parcurs fără greseală, într-o competitie de valoare, cu mult peste ce este astăzi. A fost sezonul în care sistemul de joc se schimbă. Treptat, treptat se trece de la 1-4-2-4 la 1-4-3-3, un sistem care măreste viteza de joc si aduce doi jucători, stânga-dreapta, alături de atacantul central. Sistemul a fost promovat la nivel de artă de nationala Olandei la C.M. din RFG, în 1974, cu marele Johan Cruyff în prim-plan. Respectând proportiile, Dinamo Slatina a avut în cel mai bun an al său un atac format din Virgil Mincioagă, extremă dreapta, Fratilă II, vârf de atac si extremă stânga – Tarălungă, care au marcat împreună 45 de goluri, dintr-un total de 64 (cel mai bun din serie). La sfârsitul campionatului 1975-1976, Dinamo Slatina se clasează pe locul doi, cu 44 de puncte, 64 goluri marcate si 26 primite (cea mai bună apărare). Competitia a fost câstigată de Progresul Bucuresti, care promovează în Divizia A. Echipa bucuresteană a fost învinsă la Slatina cu scorul de 4-0, prin golurile marcate de: Frătilă II, Mincioagă, Tarălungă si Stanciu. 

Se spune că echipa care nu marchează este o echipă urâtă si neinteresantă. Golul este sarea si piperul fotbalului… Dinamo Slatina, tocmai pentru asta, a rămas în memoria suporterilor ca fiind cea mai spectaculoasă echipă din istoria fotbalului slătinean, pentru că a avut marcatori înnăscuti în întreaga sa existentă. Toma Zamfir, C-tin Pană, Tarălungă sunt câteva exemple.

Ultimii marcatori de profesie sositi la Slatina sunt: Petre Frătilă, cunoscut sub numele de Frătilă II, fratele mult mai cunoscutului atacant de la Dinamo Bucuresti, C-tin (Titi) Frătilă si jucătorul venit de la U. Craiova, dar descoperit la Răsăritul Caracal de Ion Pârvulescu si Virgil Mincioagă.

Ministrul Muncii, la Slatina 

Cum prima conditie pentru colaborare a clubului Dinamo Bucuresti cu Slatina a fost „fără promovare”, chiar dacă a reusit cel mai bun sezon ocupând locul doi, Dinamo Slatina trebuie să se despartă de câtiva jucători reprezentativi. Este vorba de portarul Eftimescu si fundasul Vasile Ghită, care sunt chemati la Bucuresti. Din grupul sosit de la Craiova, au mai rămas Nicolae Ivan, devenit antrenor secund si portarul Florin Oprea. Atacantul Teodor Tarălungă s-a întors la Universitatea, recomandat de sezonul de exceptie reusit la Slatina. Evolutia echipei se resimte si la finalul sezonului 1976-1977, echipa se clasează pe locul 8. Pregătirile pentru noul sezon încep pe bancă cu Gheorghe Dungu, antrenor principal, ajutat de Nicolae Ivan – secund. Sunt transferati: C-tin (Titi) Pană (Chimia Turnu Măgurele), Zoltan Erdei (CFR Timisoara), Viorel Stoica (Arad), Gheorghe Manea, Marian Sârbu, Gabrian – toti de la FC Arges. Nimeni nu bănuia atunci că unul dintre tinerii sositi de la Pitesti, atacantul Marian Sârbu, va deveni ministru douăzeci si ceva de ani mai târziu. De la Bucuresti sunt trimisi la Slatina portarul Ion Ghenu si Marian Bălan, campioni nationali la tineret cu Dinamo Bucuresti, colegi de generatie cu: Iamandi, Ion Marin, Augustin s.a.m.d. Iată lotul echipei Dinamo Slatina la startul sezonului 1976-1977: Oprea, Stoica, Ghenu – Cotosman, Ciocioană, Erdei, Gungiu, Răutu, Pană, Florea, Ghe. Manea, P. Manea, N. Păun, Mincioagă, Frătilă II, Martinescu, Gabrian, Sârbu.

Cel mai slab sezon 

Sezonul 1976-1977 va rămâne în istoria echipei Dinamo Slatina ca fiind cel mai urât sezon, nu atât prin locul ocupat la sfârsitul editiei (8), cât mai ales prin evolutia echipei. Rămasă fără sase titulari, fată de editia precedentă (Eftimescu, Ghită, Niculescu, Tarălungă, Ivan – retras si Asaftei – împrumutat la Viitorul Scornicesti) evolutia echipei nu mai putea fi aceeasi, mai ales în partea a doua a campionatului. Iată formatia care a învins în toamna anului 1976 Chimica Târnăveni cu scorul de 5-0, prin golurile marcate de: Gungiu, Ciocioană, Mincioagă (2) si Răutu. Dinamo Slatina: Stoica – Cotosman, Ciocioană, Răutu, Gungiu – Pană, Florea, P. Manea – Mincioagă, Frătilă II, Martinescu.

În partea a doua a campionatului, antrenorul Gheorghe Dungu este demis, soseste la Slatina antrenorul C-tin Stefan, omul care a început proiectul „Dinamo Slatina”, si care i-a adus la Slatina pe: Nicu Asaftei, Gheorghe Soarece si Victor Piturcă. Lumea începe să spere din nou. Iată ce îsi aminteste antrenorul Stefan din perioada respectivă: „Eram la Cugir când am fost sunat de C-tin Sandu, primul-secretar, să vin la Slatina. Am acceptat imediat, desi Dinamo Bucuresti nu a fost de acord, cei de la Slatina, prim-secretarul Sandu, colonelul Ratiu si Ion Diaconu au dat câteva telefoane si totul s-a rezolvat la Bucuresti, în biroul ministrului de Interne, Stănescu.” La nivelul lotului, singurele noutăti sunt: revenirile lui C-tin Mincu si Asaftei de la Viitorul Scornicesti. Jocul echipei rămâne confuz… Ziarul „Sportul” scria la 10 iunie 1977, după partida pierdută pe teren propriu, cu 2-1, în fata echipei CS Târgoviste: „Jucătorii dinamovisti au evoluat slab. Fundasii au gafat deseori, iar mijlocasii nu au ajutat cum trebuie atacantii. Pentru forma în scădere a gazdelor ni se pare semnificativ să amintim că de la 1 mai, Dinamo Slatina a pierdut cinci meciuri consecutive”. Echipa slătineană termină campionatul pe locul 8 cu 34 de puncte, la un singur punct de retrogradare. Competitia este câstigată de CS Târgoviste, ajutată si de victoria de la Slatina, care promovează în prima ligă.

1977-1978 – un sezon de vis 

Parcursul echipei, de la înfiintare si până acum, a fost cu suisuri si coborâsuri, după un sezon reusit, urmând unul mai putin reusit. Cum sezonul anterior a fost considerat un esec, stagiunea 1977-1978 va rămâne în istorie ca cel mai bun, locul al doilea, reusit cu aproximativ acelasi lot. Cel mai important transfer în această perioadă îl constituie legitimarea mijlocasului Ion Furnea (U. Cluj). Sunt promovati de la juniori: Avram si Enache. Mai sunt transferati: Vărzaru, Popescu, Tronaru (Tehnometal Bucuresti). În prima etapă al celui mai spectaculos campionat, Dinamo învinge pe teren propriu, pe mai vechea cunostintă, Progresul Bucuresti, retrogradată din Divizia A, la finalul sezonului trecut. Echipa slătineană învinge cu 3-1, prin golurile marcate de: Frătilă II (2) si Gungiu. Parcurs fără greseală, victorii categorice împotriva celor mai bune echipe din serie. În ultima etapă a turului, Dinamo încheie la egalitate (1-1) pe terenul celor de la Metalul. Iată echipa aliniată de antrenorul C-tin Stefan la 18 decembrie 1977. Dinamo: Stoica – Cotosman, Ciocioană, Răutu, Gungiu – Pană, Vărzaru (Popescu), Furnea – Mincioagă, Frătilă II, Asaftei (Bălan). Dinamo Slatina încheie sezonul de toamnă al editiei 1977-1978, pe locul al doilea, cu acelasi număr de puncte (21) cu Chimia Râmnicu-Vâlcea, locul întâi.

Scornicesti, motiv de ceartă între Slatina si Bucuresti

              

În retur, Viitorul Scornicesti îsi pregăteste asaltul spre Divizia B si cere sprijin, ca de fiecare dată, la Slatina. După Lucian Martinescu, fratii Petre si Gheorghe Manea, Dinamo Slatina mai trimite la Scornicesti pe Titi Pană, Ghe. Florea, C. Mincu si Nucu Păun. Această colaborare nu este pe placul celor de la Bucuresti si apar primele discutii în acest sens. Ascensiunea echipei din Scornicesti va pune capăt colaborării dintre Clubul Dinamo Bucuresti si fotbalul slătinean. Efectele întreruperii acestei colaborări vor apărea în stagiunea următoare, când Viitorul Scornicesti va promova în Divizia B. Pentru sezonul de primăvară al editiei 1977-1978, la Slatina sunt legitimati: Marcel Lică (IOB Bals), Bănulescu (Progresul Corabia), Raicea si Musat. Vă prezentăm echipa Dinamo Slatina în partida sustinută contra celor de la Pandurii Târgu-Jiu, în mai 1978 si câstigată de slătineni cu 1-0, prin golul marcat de Frătilă II. Dinamo Slatina: Ghenu – Cotosman, Ciocioană, Stanciu, Asaftei – Gungiu, Raicea, Popescu – Frătilă II, Furnea, Bănulescu. La echipa din Târgu-Jiu evoluau printre altii: Bălută, Tarălungă, Piturcă s.a.m.d. Echipa reuseste să se mentină în fruntea clasamentului si încheie competitia pe locul al doilea, promovând Chimia Râmnicu-Vâlcea. Sezonul se încheie si în Divizia C la 21 iunie 1978, cu acel meci de pomină între Viitorul Scornicesti si Electrodul Slatina la care a asistat si echipa Dinamo Slatina. Atacantul Petre Frătilă câstigă titlul de golgheter al echipei, pentru a treia oară consecutiv, cu 17 goluri marcate, podiumul este completat de: Furnea – 13, Mincioagă – 10. Va urma!

În vara lui 1978, după ce echipa din Scornicesti promovează în Divizia B, Dinamo Bucuresti pune capăt colaborării cu fotbalul slătinean. Frumoasa poveste a echipei Dinamo Slatina începută în 1973, cu performante neegalate nici până astăzi, se încheie în 1978. De asemenea, si fundasul Iosif Gungiu, unul din primii jucători sositi la Slatina în vara lui 1973, va părăsi echipa slătineană. Urmare a colaborării timp de cinci sezoane, rămân în continuare la Slatina: Ghenu, Bălan, Frătilă II, Răutu.

Antrenorul Stefan – trimis la Scornicesti 

Imediat după promovarea echipei Viitorul Scornicesti, antrenorului echipei Dinamo, Constantin Stefan, i s-a propus să preia banca tehnică a debutantei în Divizia B. Iată ce îsi aminteste cel mai bun antrenor din scurta istorie a echipei Dinamo Slatina: „După ce am obtinut locul doi cu Dinamo, la prima vizită a lui Teodor Coman (ministru de Interne în Guvernul Manea Mănescu între martie 1975 – septembrie 1978 – n.r.!) la Slatina, am fost chemat în birou la Ratiu (Gheorghe Ratiu, seful Securitătii Olt – n.r.!) si mi s-a propus să merg la Scornicesti să preiau nou-promovata echipă Viitorul. Nu am acceptat sub nici o formă si am fost trimis la Bucuresti la juniorii lui Dinamo. Acolo am găsit un climat ostil si la începutul sezonului 1978-1979 am preluat pe Muscelul Câmpulung.
Întreaga colaborare a clubului Dinamo Bucuresti cu fotbalul din Slatina s-a bazat pe legătura strânsă de prietenie între Teodor Coman si primul-secretar Constantin Sandu. Singura conditie pusa de clubul bucurestean a fost: fără promovare. Începând cu anul 1978, toată atentia s-a îndreptat către Scornicesti, se stia că va promova în Divizia A, la sfârsitul sezonului.
Eu m-am simtit foarte bine la Slatina, îmi face plăcere sa discut de fiecare data despre perioada respectivă”, povesteste antrenorul Stefan.

Judetul Olt, două echipe în B 

După Bucuresti si Prahova cu patru echipe, fotbalul din Olt înregistrează o premieră. Începând cu editia 1978-1979, alături de Sibiu si Teleorman, Oltul participă cu două echipe în esalonul doi al fotbalului românesc, Dinamo Slatina si Viitorul Scornicesti. Pentru iubitorii fotbalului, Dinamo rămâne echipa fanion a judetului si cred că prezenta echipei din Scornicesti în Divizia B, a fost un moft al autoritătilor de la Scornicesti, mai ales că formatia Viitorul era formată din jucători împrumutati de Slatina. Însă în anii 1980 fotbalul slătinean va pierde întâietatea în fata echipei Viitorul Scornicesti (FC Olt).
Pentru că timpul este foarte scurt pentru schimbarea numelui, echipa slătineana va evolua si în această editie cu numele de Dinamo Slatina. Campania de transferări – mai săraca ca niciodată… Cei care răspund de echipă, Gheorghe Ratiu si Ion Diaconu, sunt nevoiti să se descurce fără sprijinul celor de la Bucuresti. Este pentru prima dată din 1973, când Dinamo Bucuresti nu mai trimite jucători la Slatina.
Sunt transferati: Florin Vlădut, Nuncă (IOB Bals) si Cordos (Caracal). Sunt promovati de la juniori: portarul Sabin Ciurea si jucătorii de câmp Brabete, Dumitrascu si Musat. Pe parcursul campionatului va fi legitimat si tânărul Marian Popescu, care va deveni, în scurt timp, unul dintre ce mai reprezentativi jucători ai fotbalului din Olt. La conducerea tehnică, în locul lui C. Stefan, este numit fostul antrenor al echipelor Gloria Bistrita si FC Bihor, Virgil Blujdea, ajutat de prof. Gheorghe Cazacu.

Derbi judetean 

Dinamo Slatina debutează în editia 1978-1979 la Turnu Măgurele împotriva echipei Chimia. Partida se încheie la egalitate 2-2, prin golurile marcate de: Bădălută si Radu – pentru gazde, Stanciu si Furnea – pentru oaspeti. Autorul primului gol al gazdelor, Ion Bădălută se va transfera în retur la Viitorul Scornicesti.
Vă oferim echipa aliniată de Dinamo Slatina la 20 august 1978, în partida de la Turnu Măgurele.
Dinamo: Stoica – Cotosman, Ciocioană, Erdei, Lică – Stanciu, Furnea Bălan – Musat (Mincioagă), Vlădut, Asaftei (Brabete).
Va fi o editie dominată de partidele directe între Dinamo Slatina si Viitorul Scornicesti, programate la 15 octombrie 1978 (partida tur) si 29 aprilie 1979 (returul). Dinamo Slatina refuză să se predea si într-o partidă tensionată câstigă jocul contra celor de la Scornicesti cu 1-0 prin golul marcat de Frătila II.
În echipa de la Scornicesti jucau nu mai putin de 8 jucători care evoluaseră si la Slatina (Anghel, Florea, Martinescu, C. Mincu, Pană, Soarece, Gheorghe si Petre Manea).
Iată cele două echipe aliniate la startul partidei, în prezenta a 9000 de spectatori, conform presei locale.

Dinamo: Ghenu – Lică, Ciocioană, Stanciu, Dumitrascu – Cotosman, Mincioagă, Bălan – Vladut, Frătilă, Asaftei.
Viitorul: Anghel –Florea, Martinescu, Pană, A. Mincu – P. Petre, Badea, P. Manea, Ghe. Manea, Soarece, Fuiorea.
Echipa slătineana încheie prima parte a campionatului pe locul 6 cu 19 puncte, cu cel mai bun atac din serie (35 goluri marcate) dar si cu cea mai slabă apărare (29 goluri primite), după ultima clasată Chimia Brazi.

Ultima performantă – optimile Cupei României 

În partea a doua a campionatului, la conducerea tehnică a echipei este numit Constantin Deliu. Debutul în sezonul de primăvară avea să fie cât se poate de reusit. În urma rezultatelor, la jumătatea returului, Dinamo Slatina conducea în clasamentul seriei a II-a, cu un punct în fata echipei Viitorul Scornicesti. Forta si experienta lotului, format în timp, îi permite să meargă pe două fronturi: campionat si cupă. Este pentru prima dată când echipa slătineană pătrunde în fazele superioare ale Cupei României. Considerată a doua competitie, Cupa României nu a fost o prioritate pentru Dinamo Slatina până acum. În prima fază, echipa slătineană învinge pe teren propriu divizionara A, Chimia Râmnicu-Vâlcea cu 1-0, prin golul marcat de jucătorul legitimat la început de sezon: Florin Vlădut.
Dinamo : Stoica – Lică, Ciocioană, Stanciu, Nuncă – Bălan, Cotosman (Asaftei), Furnea – Mincioagă, Vlădut, Frătilă II.
Chimia: Rosca – Basno, Cârceag, Savu, Cincă – Stan, Iordan, Telespan – Coca, Stanca, Carabageac.
În optimi, pe stadionul „1 Mai” din Pitesti, Dinamo Slatina este eliminată de Steagul Rosu Brasov cu scorul de 2-1, după ce a condus cu 1-0, prin golul marcat de Furnea. Trebuie subliniat faptul că echipa brasoveană a fost revelatia Cupei, editia 1978-1979. A ajuns până în semifinale unde a fost eliminată de Steaua, echipa ce va câstiga trofeul în finala cu Sportul Studentesc.
Dinamo: Ghenu – Cotosman, Ciocioană, Răutu, Nuncă – Bălan (Mircea Popescu), Mincioagă, Furnea – Frătila II (Asaftei), Vlădut, Lică.
Steagul: Clipa – Porumbita, Pescaru, Mihăilescu, Naghi – Sulea, C. Popescu (Adam), Bucur – Papuc (Gheorghe), Paraschivescu, Siscă.

Dinamo Slatina – la ora bilantului 

Dinamo Slatina îsi încheie activitatea la finalul celui de-al saselea sezon 1978-1979 pe locul 12, cu 33 de puncte, într-o competitie câstigată de Viitorul Scornicesti. Golgheterul echipei este Furnea, cu 11 goluri, urmat de Mincioagă cu 10 reusite, Stanciu, Frătilă II si Vlădut cu câte 7.
Înfiintată în august 1973, Dinamo Slatina a obtinut următoarele rezultate: 1973-1974 – locul 3, 1974-1975 – 8, 1975-1976 – 2, 1976-1977 – 8, 1977-1978 – 2, 1978-1979 – 12. Considerată o echipă spectaculoasă, Dinamo a avut în linia de atac, indiferent de sistemul de joc, jucători care prin talentul lor reuseau să marcheze goluri care mai de care mai spectaculoase: Toma Zamfir, Teodor Tarălungă, Petre Frătilă, Virgil Mincioagă, Ion Furnea, Florin Vlădut. Acestia sunt câtiva dintre ei… Pe banca tehnică au stat următorii antrenori: Constantin Stefan (două mandate), Haralambie Eftimie, Gheorghe Dungu, Constantin Geolgău, Virgil Blujdea, Gheorghe Cazacu, Constantin Deliu. Începând cu 1979, fotbalul slătinean este trecut pe plan secund. Echipa din Scornicesti va deveni FC Olt si va fi considerată echipa fanion a judetului.
Aproape abandonată si fără cei mai buni apărători (Lică, Stanciu si Ciocioană) transferati la Scornicesti, Oltul Slatina în tur si Energia Slatina în retur va retrograda în Divizia C, la finalul sezonului 1979-1980.

Publicitate

One response to this post.

 1. Posted by Eugen on februarie 27, 2014 at 8:32 am

  Numele meu este Eugen Sabo si locuiesc in Brasov.
  Lucrez la o statistica in fotbal, in speta culeg informatii privind echipa de fotbal FC Brasov sau Steagul Rosu Brasov, cum se numea odinioara.

  M-ar interesa informatii despre urmatorul meci de fotbal

  Steagul Rosu Brasov – Dinamo Slatina 0-0 disputat la data de 07.03.1976.

  Despre partida din tur am obtinut date gratie frumosului dvs.blog. Pe mine ma intereseaza formatia aliniata de Steagul Rosu in acest meci.
  In ziarul Drum nou, cotidianul judetului Brasov din acea vreme, exista un articol, dar nu sunt date formatiile de start, fiind totusi mentionati cativa jucatori.
  In eventualitatea in care va intereseaza, v-as putea trimite acest articol, dar va rog sa va interesati si dvs., poate gasiti ceva in legatura cu acel meci.

  Frumoasa treaba ati facut! Felicitari!

  Nici noi, stegarii, nu suntem mai prejos, vezi: http://steagulrosu.wordpress.com/

  Ma puteti contacta la adresa de email: eugeniee68@yahoo.com

  Cu stima si multumiri anticipate,

  Eugen Sabo, Brasov

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: